Pek çok yatırımcı, sermayesini değerlendirmek için borsada yatırım yapar. Piyasa işlemlerinin gerçekleşmesi için borsada birtakım kurallar bulunur. Bunlardan biri borsa emir tipleridir. Sen de ‘Emir tipleri nelerdir?’ sorusunun yanıtını öğrenerek borsa yatırımlarını daha bilinçli bir şekilde yönetebilirsin.
Borsa dünyası, farklı varlıkların alınıp satıldığı, çeşitli işlemlerin gerçekleştiği bir piyasadır. Yatırımcılar, borsada işlem yaparken hisse senedi emir tipleri aracılığıyla ilerler. Emir tipleri yatırımcıların varlıkları alım-satım işlemlerini halletmesine olanak tanır. Her emir tipi kendi içinde farklı özelliklere sahiptir. Yatırımcılar emir tiplerini kendi stratejilerine göre kullanabilir. Talimatları uygularken borsa endeksi nedir bilmek önem taşır. Borsa endeksi, hisse senetlerinin genel eğilimlerini anlamaya yarayan ölçüttür. Endeks sayesinde piyasa trendleri hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Bu da hangi emir türlerini seçmen gerektiği konusunda sana rehberlik edebilir. Peki hisse emir tipleri nedir? Konuya dair detaylı bilgileri içerikte bulabilirsin.
Emir Tipleri Nedir?
Borsada emirler, yatırımcıların işlem gerçekleştirmesine aracılık eder. Emir tipleri nedir sorusu bir varlığın alım-satımı için verilen direktifler şekline yanıtlanabilir. Emirler işlem türü, işlem büyüklüğü, fiyat, geçerlilik süresi gibi bilgilerden oluşur. Borsada emir tipleri piyasada işlem yapmana olanak tanır. Bu noktada doğru emir türünü seçmek önem taşır. Bir varlık alırken aracı kuruma alış emri gönderirken satışta ise satış emri verirsin. Aracı kurum bu emrini uygulayarak işlemi gerçekleştirir. Bu sayede piyasadaki ticaret gerçekleşmiş olur.
Emir Tipleri Özellikleri Nelerdir?
Piyasa işlemlerinin gerçekleşmesi için yatırımcıların hisse emir tipleri kullanması gerekir. Hisse senedi nedir sorusu bir şirketin sermaye stoku olarak cevaplanabilir. Hisse senedi satın alarak borsadaki şirketlere ortak olabilirsin. Borsada birbirinden farklı özelliklerde emir türleri bulunur. Bunlar kendi içinde farklı özelliklere, sürelere sahiptir. Yatırımcılar, stratejilerine uygun emir türlerini seçip kullanabilir. Örneğin piyasa emri hız açısından oldukça avantajlı iken yatırımcıya herhangi bir fiyat garantisi sunmaz. Limit emir ise fiyat kontrolü bakımından idealdir. Ancak emrin gerçekleşme garantisi yoktur. Hangi emir tipini kullanman gerektiğini piyasa koşullarına, yatırım hedeflerine ve risk anlayışına göre belirleyebilirsin. Bunun yanında emirlerin özelliklerini detaylı bir şekilde öğrenerek direktiflerden en iyi şekilde yararlanabilirsin.
Emir Tipleri Çeşitleri Nelerdir?
Piyasa emirleri, yapılan işlemlere göre değişiklik gösterir. Verilen talimatın gerçekleşmesi için emrin bir karşılığının olması gerekir. Yani senin alım emrine karşılık piyasada birilerinin satış talimatı vermesi şarttır. Bunun yanı sıra fiyatların birbirini karşılaması da bir diğer gerekliliktir. Bu sayede iki karşıt emir eşleşir ve işlemler gerçekleşir. Piyasada en yaygın kullanılan emir tipleri şunlardır:
– Piyasa emri
– Limit emir
– Stop limit emir
– Stop emir
– Takip eden emir
– Zincir emir
Piyasa Emri (Market Order) Nedir?
Piyasa emri, borsada en çok tercih edilen emir türlerinden biridir. Talimat türü yatırımcının belirli bir varlığı piyasa fiyatı ile hızlıca satın almak, satmak istediği zaman kullanılır. Emir türü hızlı işlemlerin olduğu, likiditenin yüksek seyrettiği dönemlerde oldukça verimlidir. Piyasa emri ile verilen talimat kısa sürede gerçekleşir. Talimat türünde yatırımcı, varlığın alış, satış miktarını girer. Fiyat bilgisini doldurmaz. Çünkü çoğu aracı kurum platformu, bu emirde fiyat bilgisini otomatik olarak gösterir. Gün içinde sık alım-satım işlemi yapanlar, anlık piyasa hareketlerinden yararlanmak isteyenler bu direktifi tercih edebilir.
Piyasa emri kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan biri alış-satış yapılacak varlık fiyatının mevcut piyasa fiyatında olup olmadığını incelemektir. Çünkü anlık fiyatlarla gerçekleşen işlemlerde volatilite durumlarında fiyat sapmaları yaşanabilir. Talimat verirken piyasa likiditesini kontrol etmek fiyat kaymalarını önleyebilir. Bu, yüksek miktarlı işlemler için oldukça önemlidir.
Limit Emir (Limit Order) Nedir?
Limit emir, yatırımcının işlemini belirli bir fiyattan yapmak istediğinde kullanılır. Bu direktifte yatırımcılar, işlemi sadece belirledikleri fiyattan gerçekleştirmek ister. Böylece fiyat kontrolü sağlanmış olur. Yani yatırımcılar, düşündükleri fiyattan işlem yapmayı garanti eder. Direktif türünü kullanırken varlığın miktarı ve fiyatı girilir. Varlık istenen fiyata geldiğinde emir gerçekleşir. Fiyat belirlenen seviyeye gelene kadar ise pozisyon açık kalır.
Emir türünü kullanırken belirlenen fiyat seviyesine dikkat edilmelidir. Çünkü piyasa fiyatının limite ulaşmaması halinde işlem gerçekleşmez. Bunun yanı sıra talimat türünde sıralama da önemlidir. Birden fazla talimat olması halinde ilk önce verilenler önceliklidir.
Stop Emir (Stop Order) Nedir?
Stop emir bir varlıkta zararı durdurmak karı korumak isteyen yatırımcılar için idealdir. Bu direktif türü bir varlığın fiyatı, belirli bir seviyeye geldiğinde alım-satım yapmak için tercih edilir. Talimat çeşidi sayesinde varlık, belirlenen bir fiyata geldiğinde verilen direktif piyasa emri şeklinde otomatik olarak gerçekleşir. Böylece yatırımcılar ani fiyat hareketlerine karşı korunmuş olur.
Örneğin long pozisyonda olan bir yatırımcı, piyasa düşüş eğilimine geçtiğinde belirli fiyattan stop emri girerek zararı önleyebilir. Bu şekilde yatırımcı, zarar etme riskini azaltabilir. Aynı şekilde short pozisyonda olanlar için de fiyat yükselişlerinde pozisyon otomatik olarak kapanır.
Stop Limit Emir (Stop Limit Order) Nedir?
Stop limit order, stop emirle oldukça benzerdir. Aralarındaki tek fark, belirlenen fiyata gelindiğinde bir limit emri oluşturulmasıdır. Bu direktif türünde hem stop emrin risk yönetim özelliği hem de limit emir fiyat kontrolü aynı anda bulunur. Talimatta işlem, belirlenen stop fiyata ulaşıldığında ve limit fiyattan daha iyi bir fiyat oluştuğunda gerçekleşir. Burada amaç, hisse senedinin stop fiyata ulaşması değil yön değişikliği ile tekrar eski hareketine devam etmesinin öngörülmesidir. Stop limit emir de tıpkı stop emir gibi belirlenen limit seviyesine gelmezse emir gerçekleşmeyebilir.
Takip Eden Emir (Trailing Order) Nedir? (İz Süren Emir)
Takip edilen emir, karlı pozisyonlardaki kazançları koruma amacı taşıyan talimatlardır. Direktif türü, fiyatları izleyip en iyisine erişmek isteyenlere hitap eder. Yatırımcılar, direktifi düşüşün sona erdiği yerden alım, yükselişin bittiği yerden satış yapmak için tercih eder. İz süren emir adıyla da adlandırılan talimat türü, stop emirle benzer olsa da durma seviyesi sabit değildir. Talimatta, hisse fiyatı belirlenen bir takip mesafesinde ilerler.
Emrin başlıca avantajı, fiyatlar beklenen yönde hareket ettiğinde alım-satım pozisyonunun açık kalmasıdır. Böylece kazanç kilitleme hamlesi gerçekleşir. Yükselişi bitip düşüşe geçen hisselerde takip mesafesi kapanır ve satış işlemi yapılır. Bu sayede yatırımcı, kazancını maksimum seviyeye taşımış olur.
Zincir Emir
Zincir emir, belirli bir işlem dizisinde gerçekleşen talimatları ifade eder. Bu direktif türünde bir emir gerçekleştikten sonra otomatik olarak başka bir emir tetiklenir. Böylece borsada başarılı alım-satım hamleleri yapmak mümkün olur. Zincir emir, birden çok işlem planlayan yatırımcılar için uygundur.
Emir türü genellikle kar alma, zarar durdurma talimatlarıyla bir arada kullanılır. Örneğin bir hisse belirli bir kar hedefine ulaştıktan sonra satış emri, belirli bir zarar seviyesine geldiğinde ise şartlı satış emri yapılabilir. İlk emir gerçekleştiğinde sıradaki ikinci emir devreye girer. Zincir emir sayesinde farklı-alım satım taktikleri geliştirmek mümkün olur. Talimat türünü kullanırken emirlerin doğru şekilde sıralanması oldukça önemlidir.
Borsa piyasalarında işlem yapan yatırımcılar için emir tiplerini öğrenmek şarttır. Verilen talimatların doğru olması başarılı işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Sen de borsada yatırım yapmaya başlamak için hemen ForInvest ile tanış.