“Ev ekonomisi, geçmişin geleneklerinin sınırlamalarına bağlı kalmaksızın, bugünün ideal ev yaşamını ve ev hayatını iyileştirmek için modern bilimin tüm kaynaklarının kullanılmasını temsil eder.” Ellen Swallow Richards (ABD’li ünlü kimyager)
Ev ekonomisi, ev geçiminde kaynakları etkili kullanmayı, tasarruf yapmayı ve yaratıcı çözümlerle masrafları azaltmayı hedefleyen bir sistemdir. Pratik çözümlerle ev giderlerini azaltan kişiler, geçim ihtiyacını daha düşük bütçelerle karşılayabilir ve artırdıkları paralarını yatırım yoluyla değerlendirebilir. Ev ekonomisini başarılı bir şekilde uygulamak için hem yaratıcı hem de istikrarlı çözümler uygulamak gerekir. Peki ev ekonomisi ne demek? Eğer sen de ev ekonomisi hakkında daha fazla detaya ulaşmak istersen, aşağıdaki bilgileri hemen inceleyebilirsin.
Ev Ekonomisi Nedir?
Ev geçindirmek, dünyadaki herkesi ilgilendiren en evrensel konulardan biridir. Filmlere, dizilere konu olan, dünya üzerindeki pek çok kişinin temel sorunu olarak gördüğü geçim konusu, düzenli ve istikrarlı bir yaşam için büyük önem taşır. Ekonomi yönetimi, her şeyden önce evde başlar ve sonra daha geniş alanlara doğru yayılır. Bu sebeple de gelir gider dengesini doğru şekilde düzenlemek, evin masraflarını planlamak ve bütçelemek, ekonomik açıdan sorunsuz bir hayat kurmak için son derece önemlidir. Bu ihtiyacı karşılamak ve insanların evlerindeki bütçelerini daha bilinçli bir şekilde yönetmesini sağlamak için uygulanan yöntemlerin bütününe ise “ev ekonomisi” ismi verilir.
Ev ekonomisi kavramı, 19. yüzyılın sonlarında doğmuştur. Sanayileşmenin artması, iş kültürünün gelişmesi ve serbest piyasa ekonomisinin dünya geneline yayılmasıyla bir ihtiyaç haline gelen ev ekonomisi kavramı, önce Avrupa ülkelerinde yaygınlaşmış, sonra da ABD’de popülerleşmiştir. Dünyadaki ekonomik düzenin değişmeye başladığı, çalışma hayatının kurallarının belirginleştiği ve yeni bir yaşam kültürünün ortaya çıktığı 19. ve 20. yüzyıllarda büyük önem kazanan ev ekonomisi kavramı, okullarda ders olarak öğretilmiştir. Bu derslerin temel amacı, ev geçindirecek kişilere maddi kaynaklarını daha doğru şekilde yönetmeyi öğretmektir.
Ev ekonomisinin odak noktası, ev gelirlerini dengeli bir şekilde kullanmak ve masrafları azaltmaktır. Mevcut kaynakların yeniden değerlendirilmesi, tasarruflu bir yaşam politikası oluşturulması ve israftan kaçınılması, ev ekonomisinin en önemli öğretileri arasında yer alır. Bu sebeple bir dönemde Türkiye’de de ders olarak verilen ev ekonomisi kavramı, öncelikli olarak minimum giderle maksimum fayda elde etmeyi sağlar. Ev ekonomisi aynı zamanda daha az atık üretilmesi, daha sağlıklı yiyecekler tüketilmesi gibi sonuçları sebebiyle de çok önem verilen bir kavramdır. Ev ekonomisine önem veren kişiler, daha az atık üreterek doğayı koruyabilir, sağlıklı yiyecekler tüketebilir ve ev yapımı güvenli eşyalar tercih ederek daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimseyebilir.
Son yıllarda küresel olarak yaşanan ekonomik gelişmeler de ev ekonomisi kavramının yeniden gündeme gelmesini sağlayan faktörler arasında. Dünya genelinde tasarrufun öneminin artması ve bireysel yatırım fırsatlarının daha fazla ilgi görmesi, ev ekonomisiyle ilgilenen kişilerin sayısının artmasına yol açar. Her geçen gün daha fazla kişi, ev giderlerini kısarak daha ferah bir yaşama ve yatırım yapmak için daha fazla kaynağa ulaşma şansı yakalamak ister. DIY (Do it Yourself) kültürünün yükselmesinde de ev ekonomisinin etkisi vardır. Pek çok kişi, evinde yaptığı yiyecek, içecek, giyecek ve eşyalarla bir yandan farklı ve özgün sonuçlara ulaşırken bir yandan da tasarruf etme fırsatı yakalar.
Ev Ekonomisi Nasıl Yapılır?
Ev ekonomisi yapmak için, ilk olarak finansal okuryazarlık gerekir. Peki finansal okuryazarlık nedir? Finansal okuryazarlık kavramı, kısaca temel finans becerileri hakkında bilgi sahibi olma anlamına gelir. Bütçelendirme, tasarruf etme, yatırım yapma gibi kavramlar hakkında temel düzeyde donanımlı olmayı gerektiren finansal okuryazarlık, ev ekonomisini başarılı bir şekilde yönetme konusunda da yardımcı olur. Finansal okuryazarlık becerisine sahip kişiler, ev bütçesini etkili bir şekilde hazırlayabilir, hangi alanlardan tasarruf edebileceğini belirleyebilir ve tasarruf edilen paraların yatırıma nasıl dönüştürüleceğini hesaplayabilir. Bu sebeple ev ekonomisiyle tasarruf etmek isteyen herkesin temel finansal beceriler edinmesi büyük önem taşır.
Başarılı bir ev ekonomisi politikası oluşturmak için, kaynakların daha etkili bir şekilde yönetilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi gerekir. Örneğin ev ekonomisiyle tasarruf etmek isteyen kişiler, israf edilen kaynakları tespit ederek bu alanlardaki giderlerini azaltabilir. Fazla pişirildiği için bozulan yiyecekler, çok fazla satın alındığı için kuruyan ve çöpe atılan ekmekler, boşa yakıldığı için elektrik faturasını artıran lambalar gibi detaylar, pek çok evde gereksiz bir masrafa sebep olur. İsrafa yol açan bu tip alışkanlıkları düzeltmek ve kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak, ev giderlerini azaltan temel faktörlerdir. Gereksiz harcamaların kısılması, bir yandan bütçenin daha faydalı şekilde kullanılmasını bir yandan da yatırımlar için bütçe oluşturulmasını sağlar.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da geri dönüşümdür. 19. ve 20. yüzyıllarda okullarda verilen ev ekonomi eğitimi derslerinin temel noktası olan geri dönüşüm, evde bulunan kaynakların farklı amaçlarla yeniden kullanılması anlamına gelir. Örneğin büyük boy gıda kaplarının kullanım sonrasında atılması, önemli bir kaynağın israf edilmesi anlamına gelir. Bu kapların boyanarak ya da kaplanarak saksı, çöp kovası, yiyecek kutusu gibi amaçlarla yeniden kullanıma sokulması, israfın azaltılmasını kolaylaştırırken bu ürünlere harcanacak paralardan tasarruf etmeni sağlar. Geri dönüşüm, pek çok farklı eşyayla gerçekleştirilebilen bir süreçtir. Eskiyen kıyafetler kesilerek mendil, peçete, yastık olarak değerlendirilebilir. Dondurma çubuklarından, kibrit çöplerinden ya da diğer evsel atıklardan çeşitli oyuncaklar ve süsleme unsurları yapılabilir.
Etkili bir ev ekonomisi yönetiminin temel noktası olan geri dönüşüm, yiyeceklerde de tercih edilebilir. Örneğin, önceki günden kalan az miktarda yemek, yeni yapılacak yemeğe eklenerek yeniden değerlendirilebilir. Böylece ev bütçesindeki yemek giderleri de kısılabilir. Geri dönüşüm yöntemleri izlerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında ise sağlık gelir. Yiyeceklerin, giyeceklerin ve evsel atıkların geri dönüşümle yeniden kullanılması sürecinde, sağlığa zararlı adımlar atmaktan kaçınman büyük önem taşır. Yiyeceklerin bozulup bozulmadığına dikkat edebilir, evsel atıklardan yeni eşyalar ve oyuncaklar yaparken sağlığa zararlı maddeler içermeyen yapıştırıcılar ve boyalar tercih edebilirsin. Böylece bir yandan tasarruf ederken diğer yandan sağlığını da güvende tutabilirsin.
Ev bütçesini etkili bir şekilde kullanmanın ve tasarruf etmenin bir diğer yolu da ev giderlerini en baştan kontrol altında tutmaktır. Pek çok ürün, toplu satın alınması durumunda teker teker satın almaktan daha ucuza gelir. Çeşitli ihtiyaçlarını karşılarken uygun fiyata satılan toplu ürünleri seçerek tasarruf edebilirsin. Aynı şekilde, pek çok yiyeceği evde hazırlamak, hazır almaktan daha tasarrufludur. Dışarıdan yemek sipariş etmek yerine yiyeceklerini evde yapma alışkanlığı geliştirebilir; temizlik, basit onarım gibi konularda hizmet almayı bırakarak ihtiyaçlarını kendin karşılamayı tercih edebilirsin. Böylece harcamalarının önemli bir kısmını azaltabilir ve daha tasarruflu bir yaşam tarzına adım atabilirsin.
Ev Ekonomisi Nasıl Düzenlenir?
Bütçe planlama ve ev ekonomisini yönetme, detaylı ve titiz bir çalışma ister. Bu sebeple, ev ekonomisi için uzun vadeli bir plan yapmak faydalıdır. İlk olarak yapılması gereken, ev ekonomisi gelir gider tablosu belirlemektir. Ev gelirlerini ve sabit giderleri hesaplamak, başarılı bir ekonomi kontrolünün en önemli noktasıdır. Fatura, kredi taksidi, kredi kartı aidatı gibi sabit giderlerin gelir elde edilir edilmez bütçeden ayrılması, harcanabilecek gerçek paranın belirlenmesi açısından faydalıdır. Bununla birlikte, her ay yapılacak harcamalar için de bir bütçe kısıtlamasına gidilebilir. Böylece hem kontrolsüz bir şekilde para harcamanın önüne geçebilir hem de yatırım için bütçe oluşturabilirsin.
Sahip olduğun parayı kontrollü bir şekilde harcamak için, alışveriş konusuna dikkat etmende yarar bulunur. Ev ekonomisindeki en büyük sorunlardan biri, alışveriş esnasında kontrolsüz bir şekilde harcama yapmak ve tasarruf edilebilecek para miktarını azaltmaktır. Bu sorundan kaçınmak için her alışveriş öncesinde ihtiyaç listesi yapabilir ve yalnızca listendeki ürünleri satın almaya odaklanabilirsin. Böylece alışveriş esnasında dikkatini çeken ancak gerçekte ihtiyacın olmayan ürünlere harcama yapmaktan kaçınabilirsin. Liste hazırlarken dikkat etmen gereken en önemli nokta ise yalnızca gerçek ihtiyaçlarını belirlemektir. Evdeki imkanlarla karşılayabileceğin ihtiyaçların için harcama yapmaktan kaçınarak ya da ihtiyaç duymayacağın ürünlerden uzak durarak tasarruf yapabilirsin. Gereksiz alışveriş yapmaktan kaçınmak için evdeki kıyafetlerini, yiyecekleri ve diğer eşyaları sık sık gözden geçirebilirsin. Böylece zaten sahip olduğun ürünleri tekrar satın alma tehlikesinden korunabilirsin.
Ev ekonomisini başarılı bir şekilde yönetme sürecinde tercih edebileceğin bir diğer adım ise ekonomik tedbirlerle artırdığın parayı yatırımlarda değerlendirmektir. Yatırım yapmak, pek çok kişi tarafından geleceği güvence altına almanın önemli yolları arasında görülür. Doğru zamanda doğru kanala yapılan yatırımlar, artırdığın bütçeyi başarılı bir şekilde değerlendirmene ve ilerleyen dönemlerde ek kazançlar elde etmene yardımcı olabilir. Artırdığın parayı yatırımlarla değerlendirmek ve geleceğin için adım atmak istersen, ForInvest tarafından sana sunulan farklı paketleri inceleyebilirsin. Ev bütçeni daha etkili yönetmek ve tasarruflarını yatırıma dönüştürmek için ForInvest paketlerini keşfet! Sana uygun paketi belirlemek ve yatırım seçeneklerini değerlendirmek için ForInvest indir, yatırım dünyasında seni bekleyen yenilikleri ve gelişmelerden anında haberdar ol!