Tasarruf Nedir, Nasıl Yapılır?

Özellikle ekonomik dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde tasarruf kavramı daha çok gündeme gelir. Peki tasarrufun anlamı nedir? Tasarruf mevcut gelirinin bir kısmını ileride harcamak için bugünden birikim yapmaktır. Geleceğe dair bir sürü planın, hayalin var değil mi? Yaz tatilinden evin eşyalarını yenilemeye, çocuk odasında yapılacak değişikliklerden yeni bir araba almaya kadar büyüklü küçüklü pek çok hayal ve plan yaşamın bir parçasıdır. Tüm bunlar için birikimlerini artırmak, masraflarını kısmak gibi farklı yöntemlerle tasarruf yapman mümkün. Hayatını baştan sona düzenlemene yardımcı olacak tasarruf uygulamalarını öğrenmek istemez misin?

Tasarruf Nedir? 

Tasarruf; harcamalarını dengeleyerek, gelirini planlı bir şekilde biriktirebilmektir. Kazancının daha iyi olduğu dönemlerde paranı yatırım yapman için kullanman önemlidir. Çalışırken tasarruf yapmaya başladığında emeklilik yıllarında daha uygun koşullarda yaşama fırsatı elde edebilirsin. Bu durumda tasarruf ne demek sorusunun yanıtı üzerine detaylı olarak düşünerek, hayatında nelerden tasarruf yapabileceğini listelemen gerekebilir. Hazırladığın listeyi ve çıkan rakamsal verileri tasarruf planının bir parçası olarak yol haritana ekleyebilirsin. Böylece geleceğini şekillendirecek ilk adımı atmış olursun. Peki tasarruf neden önemlidir?

Öncelikle barınma ihtiyacı yaşamın en temel gereksinimleri arasında öne çıkar. Bu sebeple ilk hedefin kendi evini satın almak olabilir. Ulaşımı daha rahat bir hâle getirmek amacıyla araba almak için yatırım yapabilirsin. Bunlara ek olarak çocuklarının eğitim öğretim hayatları boyunca yüklü bir miktar paraya ihtiyacın olur. Önceliklerini belirledikten sonra tasarruf yapabileceğin kalemleri netleştirme şansın olur. Tasarruf yapmak genel olarak zorlayıcı bir yöntem gibi düşünülse de hayallerini gerçekleştirmen için önemli bir kavramdır.

Hayatın boyunca farklı zamanlarda beklenmedik harcamalarla karşılaşabilirsin. Birikim yapmaya başlamışken planların tersine dönerse ve ekstra ödemeler bütçeni sarsabilir. Tasarruf yaptığında zor zamanlarda kullabileceğin bir miktar paran olur. Bu sayede ani değişimler hayat standardını ve bütçeni etkilemez.

Harcamalarını yönetebilmek için günlük yaşam tarzını gözden geçirmen ve yeniden düzenlemen gerekebilir. Yeme-içme faturaları, ihtiyacın olmayan ürünleri satın almak, çocuklarının isteklerini kıramamak gibi durumlar tasarruf yapmana engel olur. Birikimlerine ulaşman için yeni kararlarını ve yaşam tarzını hayatının bir parçası hâline getirerek ailenle paylaşmalı ve yapabileceklerini anlatmalısın.

Neden Tasarruf Yapılmalıdır? 

Tasarruf yapmanın ana sebebi ilerleyen yıllarda hayatını aynı standartlarda ya da daha iyi koşullarda devam ettirmektir. Dünyayı gezip görme hayallerini gerçekleştirmekten evlenmeye kadar herkesin yapmak istedikleri farklıdır. Tasarrufun önemi finansal güvenliğini sağlamak, erken yaşta birikim yapmaya başlamak ve gereksiz harcamalarını kısmak olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak neden tasarruf yapılmalı sorusunu şu şekilde cevaplamak mümkün:

– Tasarruf yaptığında para biriktirmeye başlayarak bütçeni rahatlatabilirsin.

– Yakın veya uzak gelecekteki planlarını uygulamaya koymak için yatırım yapma fırsatı elde edersin. Bu süreçler sırasında yatırım takibi yaparak paranın değerlenmesini izleyebilirsin.

– Anlık bir kararla yaptığın gereksiz harcamalar aslında paranı israf etmene sebep olur, tasarruf yaptığında bu durumu önlersin.

– Tasarruf hem bireysel hem de firmaların uygulayabileceği bir yöntemdir. Benzer şekillerde bütçede oluşan açıkları kapatmak için tasarruf etmek gerekebilir.

– Tasarruf sayesinde belirli bir hedefinin olması her anlamda motive olmana yardımcıdır. 

– Tasarruf yaptığında kendini finansal olarak güvenli hissedersin ve yaşayabileceğin tüm olumsuzlar karşısında ayakta kalabilirsin.

– Tasarruf çizelgesi oluşturduğunda harcamalarını rakamsal olarak daha net bir şekilde görebileceğin için, ikincil ya da üçüncül ihtiyaçlarını daha rahat eleyebilirsin.



Tasarruf Nasıl Yapılır? 

Tasarruf yapmanın pek çok yolu vardır. Önemli olan tasarruf yapmak konusunda kararlı olup hayatını bu yönde değiştirmektir. Sadece ana odaklı yaşamak tasarruf yapmana engel olur. Geleceğini, planlarını, hayallerini düşünerek ve tasarruf yöntemleri konusunda bilgi edinerek başarılı olabilirsin. Paranı elinde tutmak için birikim yapmaya ek olarak finansal okuryazar olmanın önemi de büyük. Birikim yapmaya başlamadan önce tasarruf yöntemleri hakkında bilgi edinebilirsin. Nasıl tasarruf yapılır sorusunun yanıtı için bu önerileri dikkate alabilirsin:

– Bir malı/hizmeti satın alma kararı vermeden önce “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusunu sorarak cevabını bulman çok önemli.

– Banka ya da kredi kartı ekstrelerini detaylı olarak incelediğinde gereksiz harcama görebilirsin. Bu kalemleri not ederek ekstra yaptığın harcamaları azaltman mümkün olur. 

– İnternetten ve televizyon reklamlarından kampanya/indirim dönemlerini takip ederek uygun fiyatlarla alışveriş yaptığında bütçeni düzenleyebilirsin.

– Moda trendlerini yakından takip etmek daha fazla harcamana sebep olur. Özellikle kıyafet harcamalarını dengede tutmak için zamansız parçalarla her zaman şık olabileceğini bilmelisin.

– Her ay birikim tutarını otomatik ödeme talimatıyla hesabına aktarırsan bu durum rutin hâline gelir ve düzenli olarak para biriktirebilirsin.

– Eğlence, gezi ve sosyal aktiviteleri minimum seviyeye düşürdüğünde tasarruf şansın artar.

Tasarruf yapmak için istikrarlı adımlar atman gerekir. Bu kararını sonuca ulaştırmak amacıyla hayatında köklü değişiklikler yapman önemlidir. Bilinçli bir şekilde hayallerini kağıda döküp biriktirebileceğin limitleri netleştirdiğinde gelecek planlarını hazırlamış olursun. Hem ailen hem de senin hayat kaliteni artıracak bu yöntemle gelir gider takibi yapıp emekliliğine hazır hâle gelebilirsin.

Para biriktirmek amacıyla deneyebileceğin farklı yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları; altın almak, borsaya yatırım yapmak, mevduat faizlerini değerlendirmek, yabancı para birimlerini satın almak olarak sayılabilir. Bu sayede paranı farklı enstrümanlarla daha değerli bir hâle getirebilirsin. Birikim konusunda hızlı bir ilerleme kaydetmen için önemli olan bir diğer konu da borçlarını minimum seviyeye düşürmektir. Bütçeni tüm detayları hesaba katarak oluşturduğunda kusursuz bir plan yapmış olursun. 

Tasarruf Çeşitleri

Tasarruf yapmak için bir hedefin varsa bu yolda ilerlemek adına birçok yolu deneyebilirsin. Bu durum aynı zamanda başarılı olmak için motive edici bir unsur olarak değerlendirilebilir. Tatil planı, ev/araba alma kararı, eşyalarını yenileme fikri tasarruf yapmak için sana destek olur. Amaçlarını gerçekleştirmek için kullanabileceğin tasarruf çeşitleri ise şöyle sıralanır:

– Beklenmedik Durumlar için Tasarruf Planı: Her şey yolunda giderken olumsuzlukları düşünerek yaşamak doğru değil ancak her ihtimale karşı düşünmen gerektiği için bu konuda ek tedbirler almanın faydası var. Sağlık sorunları, ev sahibiyle yaşanan anlaşmazlıklar, işten çıkarılma ve benzeri sebeplerle hayatın aniden değişebilir. Yaşam standardını korumak amacıyla belirli bir süre kullanabileceğin kadar paran varsa bu dönemi atlatman kolay. Yoksa işler zorlayıcı bir hâle gelebilir. Beklenmedik durumlarda dahi uygulayabileceğin tasarruf planı, her ay düzenli para biriktirerek risklere karşı tedbir alman için önemli. Minimum 6 aylık masraflarını karşılayabilecek bir miktarı birikimlerin arasında tutmak yaşam standartların açısından büyük bir artı sağlar. 

– Geleceğe Yönelik Tasarruf Planı: Emeklilik dönemi yaşın ilerlemesi sebebiyle sağlık sorunlarının da arttığı bir zaman dilimine denk gelir. Bu yılları düşünerek geleceğini garanti altına almak amacıyla bireysel emeklilik poliçesi yaptırmanın faydası vardır. Yaptığın yatırımlar sayesinde ekstra harcamaları belirleyerek kendini garanti altına alabilirsin.

– Yakın Dönemleri Kapsayan Tasarruf Planı: Çamaşır makinesini değiştirmek, cep telefonunu yenilemek, çocuk odasına yeni dolap almak gibi yakın dönemleri kapsayan tasarruf planları küçük birikimlerle halledilebilir. Tasarruf amacıyla küçük birimler yapabildiğinde, tüm bu yakın dönem ihtiyaçlarını karşılamak için bütçe dengeni bozmana gerek kalmaz.

Tasarruf Örnekleri

Tasarruf Örnekleri

Tasarruf hem bireysel hem de kurumsal olarak yapılabilir. Hayatındaki küçük değişikliklerle başlayacağın tasarruflar gelecekte çığ etkisiyle büyür. Günlük yaşamda, evde, işte yapabileceğin tasarruf örnekleri sayesinde dileklerini gerçekleştirme fırsatı yakalarsın. Tasarruf yapabileceğin durumlar/konular veya örnekler, birikim için adım atarken en büyük destekçin olabilir. Tasarruf örnekleri ise bu şekilde verilebilir:

– Gelir ve giderlerini bir muhasebeci titizliğiyle analiz ettiğinde israftan kaçabilirsin. Rakamları tablo hâline getirip harcamalarını tek tek yazdığında ekstra harcamalarını net bir şekilde görme şansın olur. Bu bilgileri hesaba katarak kazancına göre belirli bir yüzdeyi tasarruf fonu olarak ayırdığında her şey kolaylaşır.

– Ekstra harcamalardan uzak kalabilmenin bir yolu da alışverişlerini aylık olarak yapmaktır. Mümkünse online uygulamaları kullanarak sadece ihtiyaçların olanları uygun fiyatlarla satın aldığında birikim yapma fırsatın olur.

– Kafe, bar, restoran gibi dışarıda yeme-içme faaliyetleri bütçende onarılamaz açıklara sebep olur. Mümkünse bu harcamaları azaltarak, evde düzenli bir şekilde yemek hazırlayarak tasarrufa yönelebilirsin.

– Tasarruf yaparken paranı altın, faiz gibi yatırım araçlarına yönlendirmek ya da borsa yatırım tüyoları hakkında bilgi edinmek için alanında uzman kişilerin sayfalarını takip edebilirsin. Bu durum alternatif yatırım kaynaklarını öğrenerek tasarruflarını hızla artırmak için etkili bir yöntemdir. 

– Çocuklarına küçük yaştan tasarruf yapmayı öğretmek amacıyla kumbara hesabı açabilirsin ya da fiziki olarak kumbara satın alabilirsin. Böylece harçlıklarından artırdıkları miktarı bazı ihtiyaçlarını almak amacıyla değerlendirebilirler.

– Peki evde nasıl tasarruf yapılır? Evde tasarruf yapmanı sağlayacak önerilerden biri de kullanmadığın zamanlarda enerji kaybı yaşatabilecek aletleri fişten çekmendir. Evde enerji tüketimini azaltacak uygulamaları deneyebilirsin. Eğer küçük çocukların varsa lambaların üzerine sembollerle veya yazılarla kullanmadığı zaman kapatmasını belirten uyarılar asabilirsin. Ayrıca suyu gereksiz ve uzun süre açık bırakmama, telefon/tablet kablosunu şarjda unutmama gibi birkaç küçük ayrıntıya dikkat ederek tasarruf yapabileceğin öğrenmesini sağlayabilirsin. Bu sayede çevre dostu bir yaklaşımı da benimsemelerine yardımcı olabilirsin.

– Kredi kartı kullanımını azaltmak, sadece taksitli alışverişlerde kartla harcama yapmak da tasarruf için son derece faydalı olabilir.

– Mobilya gibi büyük eşyaları satın almak istediğinde ikinci el ürünleri tercih ederek tasarruf yapman da mümkün.

– Emeklilik yıllarında yaşam standardını korumak amacıyla gençlik döneminde bireysel emeklilik hesabı açmak da önemli bir tasaarruf yöntemidir. Bireysel emeklilik sistemi devlet katkısıyla birikimlerinin daha fazla olmasını sağlar. 

– Bankaların online/mobil uygulamaları, gelir gider dengesini sağlamana yardımcı tavsiyelerde bulunduğu için tasarruf planı yapmana da yardımcı olur. Aylık kontroller yaparak birikimlerini yönetebilirsin.


Tasarruf Yapmanın Zorlukları Nelerdir?

Tasarruf yapmak aslında bireysel olarak alabileceğin bir karardır. Maddi konularda kendini kısıtlı ve çaresiz hissetmemek için öncelikle durumu zihinsel olarak kabul etmen gerekir. Bu duruma kendini ve aileni hazırlamak amacıyla gelecek planlarınızı kâğıda dökmenin faydası olur. Herkes kendi planlarını/hayallerini yazar ve böylece ihtiyaç duyduğun rakamı net bir şekilde hesaplayabilirsin. Hedefin belli olduktan sonra odaklanarak tasarruf yapman çok kolaylaşır. Çocuklarını da küçüklükten itibaren bu düşünceyle yetiştirmek, büyüdüklerinde daha bilinçli tüketiciler olmalarına yardım eder.

Tasarruf planını ve yapacaklarını not almaya başlamak için sen de hemen harekete geç! Yatırımlarını bilgiyle büyütmek, neler yapabileceğini öğrenmek ve geleceğini yönetmek için en doğru adres: ForInvest!