Teknik Analiz Nedir, Nasıl Yapılır? Teknik Analizin Amacı

Finansal piyasalarda, yatırımcıların tasarruflarını değerlendirebilecekleri farklı özelliklerde enstrümanlar mevcuttur. Hisse senetleri başta olmak üzere yatırım fonları, döviz, emtia gibi temel enstrümanlarda yatırımcıların kararlarına yön verebilecek veriler üretilir. Üretilen veriler, genellikle geçmiş ya da anlık fiyatlar, oluşan işlem hacimleri odağında yorumlanırken yapılan yorumlarda yatırım kararlarına yön verebilecek anlamlı sonuçların elde edilmesi hedeflenir. Veriler yorumlanırken birçok farklı teknik ve yöntemden faydalanılabilir. Finansal piyasalarda yapılan analizler genel itibariyle teknik analiz ve temel analiz olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır. 

İçeriğimizde teknik analiz hakkında merak ettiğin tüm detayların yanı sıra borsada teknik analiz nedir ve nasıl yapılır? Sorularına yanıt alabilirsin.

Teknik Analiz Nedir?


Teknik Analiz Nedir?

Teknik analiz, yatırım araçlarının ürettiği geçmiş fiyat hareketlerinin ya da talep kaynaklı oluşan işlem hacimlerinin matematiksel ve istatistiksel yöntemlerle analiz edilmesidir. Fiyat ya da işlem hacmi gibi verilerin okunabildiği her türlü yatırım aracı için teknik analiz kullanılabilir. Örneğin hisse teknik analiz yöntemlerinde, geçmiş fiyat hareketleri incelenen hisse senedinin gelecekteki fiyat hareketlerinin yönüne dair fikir edinilebilir. 

Teknik Analizin Amacı Nedir? 

Yatırım dünyası, verilerin etrafında şekillenen matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin bolca kullanıldığı bir ekosistemdir. Yatırımcılar, herhangi bir yatırım aracında tasarruflarını değerlendirmeden önce araştırma yapma, duyum alma ve netice itibariyle ikna olma eğilimindedir. Bu süreçte teknik analiz, matematik yardımıyla aradığın sonuçlara, öngörülere veriler yoluyla ulaşmanı sağlar. Borsada teknik analiz yaparak ulaştığın sonuçların bir kesinliği olmadığını, geçmiş hareketlere göre tahminlerden oluştuğunu unutmaman gerekir. Teknik analiz yöntemleri, verileri kullandığı için yatırım kararlarında ihtiyaç duyabileceğin anlamlı sonuçlar verebilir ancak hiçbir zaman kesinlik yoktur. 

Teknik Analiz Nasıl Yapılır? 

Teknik analiz yöntemleri ortalama, hareketli ortalama, medyan vb. matematik işlemlerinin kullanıldığı, talebe ya da ihtiyaca göre farklı verilerin analiz edilebildiği çeşitli indikatörlerden oluşur. Teknik analiz araçları olan indikatörler, grafikler üzerinde ya da matematiksel değerler aracılığıyla aradığın soruların yanıtlarına ulaşmanı sağlar. Borsa teknik analiz süreçlerinde kullanılan birçok indikatör bulunur. RSI, MACD, Bollinger Bantları, ATR gibi indikatörler yaygın olarak kullanılan indikatörlerden birkaçı olarak sayılabilir. Bir başka ifadeyle “Borsada teknik analiz nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı arıyorsan ilk öğrenmen gereken indikatörlerin hangi sorulara yanıt verdiği, nasıl yorumlandığı olmalıdır. 

Borsada teknik analiz yapabilmek için yatırım enstrümanlarına ait fiyat, işlem hacmi gibi geçmiş verilerini sunan teknik analiz araçlarını çalıştırabileceğin veri terminaline ihtiyacın vardır. 

Belirlediğin teknik analiz yöntemi ve indikatörün çıktılarını veri terminalinde anlık olarak oluşturabilir, elde ettiğin sonuçlarla yatırım kararlarını yönlendirebilirsin.

Teknik Analiz Nasıl Yapılır?


ForInvest kullanıcılarına sunulan FXPlus masaüstü uygulaması olarak tasarlanan veri terminalinde hisse senedi, endeksler, türev araçlar, döviz, emtia, kripto varlıklar gibi çok çeşitli enstrümanlarda teknik analiz yapabileceğin araçlar sunulur. Canlı borsa verileri, akıllı analizlere ve güncel haberlere, KAP açıklamalarına erişebileceğin ForInvest mobil uygulaması ile aynı zamanda hızlı al/sat işlemlerinizi tek bir mobil uygulama üzerinden yönetebilirsin. ForInvest nasıl kullanılır sayfasını inceleyerek teknik analizlere başlayabilir, piyasalardaki gelişmeleri yakından takip edebilirsin.

Teknik Analizin Avantajları Nelerdir?

Teknik analiz yöntemlerinin sağladığı en büyük avantaj, yatırım yaparken ihtiyaç duyduğun verileri ve öngörüleri sana sunmasıdır. İhtiyaç duyduğun bilgiye en uygun hisse teknik analiz indikatörünü kullanarak o doğrultuda piyasanın eğilimlerini, geçmişte yaşanan benzer durumlardaki piyasa tepkilerini ya da geçmiş fiyat hareketlerine göre geleceğe dair fiyat öngörülerinde bulunmana destek olur. Borsa teknik analiz yöntemleri ile fiyat hareketlerini tespit edebilir, grafik üzerinde daha anlaşılır bir şekilde görebilir, fiyatlarda ya da talep için trendleri gözlemleyebilir ve alım-satım kararlarında zamanlamaya dair fikir edinebilirsin. 

Teknik Analiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Teknik analiz yaparken dikkat edilmesi gereken ilk husus yanıtını aradığın soruya en uygun indikatörleri seçmek ve çıktıları doğru okumaktır. Örneğin fiyatı yükselecek hisseler için teknik analiz yaparken momentum indikatörleri ile fiyatların dönebileceği seviyeleri rahatlıkla görebilirsin.

İndikatörlerde sunulan zaman periyodu derinlik gibi parametreleri değiştirerek analizin hassasiyetini ihtiyacına göre değiştirebilirsin. Gösterge olarak baz aldığın indikatörün ürettiği sinyalleri, mümkünse benzer analizleri yapan indikatörlerle doğrulamak analizin etkisini destekler. Aynı zamanda teknik analiz indikatörlerinin yanı sıra temel analizlerden de faydalanmalısın. Teknik analiz yaparken ulaştığın sonuçların kesinlik içermediği bilinmesi gereken en önemli husustur. Teknik analiz ile elde edilen bilgiler, yatırım kararlarınıza yardımcı olur.

Borsada Teknik Analiz Nasıl Yapılır?


Borsada Teknik Analiz Nasıl Yapılır? 

Borsada işlem gören hisse senetlerinin geçmiş fiyat hareketleri ve işlem hacim verilerini teknik analiz yöntemleri ile okuyarak yatırımlarına yön verecek fikirler edinebilirsin. Teknik analiz yaparken uygulayabileceğin kritik adımlar şöyle sıralanabilir:

İndikatör belirleme: Analiz yapmak istediğin yatırım aracı için ihtiyaç duyduğun bilgileri sana sunabilecek en doğru indikatörü belirlemelisin. Çoğu zaman birden fazla indikatörü aynı anda kullanarak analizi destekleyebilir, sonuçları birbirleri ile test edebilirsin. Piyasa hareketlerine göre hangi indikatörü ne zaman ya da hangi durumlarda kullanabileceğin deneyimleyerek kendini geliştirebileceğin hususlardan biridir.

Grafikleri ve verileri okuma: Seçtiğin indikatörün sana verdiği sonuçları, kendi dinamiklerine göre okumalı ve gerçek zamanlı fiyat hareketleri ile eşleştirmelisin. Bu noktada aynı anda birden fazla indikatör tek bir ekranda, tek bir grafikte okuyarak yatırım kararların için ihtiyacın olan bilgiye kolayca ulaşabilirsin.

Analiz sinyallerinin yorumlama: İndikatörün çıktıları ile fiyat grafiği üzerinde, belirlediğin göstergeye uygun olarak üretilen alış ya da satış sinyallerini, destek, direnç noktalarını, analiz formasyonlarını görme aşamasıdır. Burada üretilen verilerin, hazırlanan grafiklerin ürettiği sinyaller yatırım stratejilerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar.

Sonuçları test etme ve doğrulama: Teknik analiz yaparken kullanabileceğin her indikatörün zaman periyoduna ya da değişkenlerin özelliklerine göre farklı sonuçlar üretebilir. Aynı amaç için kullanılan farklı indikatörler, farklı hassasiyet ayarlamaları söz konusudur. Teknik analiz yaparken ulaştığın sonuçları test edebileceğin farklı yöntemleri de aynı anda kullanarak sonuçların doğrulamasını yapabilir ve güvenilirliğini artırabilirsin. Yine bu süreçte birbirleri ile uyumlu olabilecek indikatörleri kullanarak analizin etkinliğini ve verimliliğini yükseltebilirsin. 

Teknik Analiz ve Temel Analiz Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Piyasalarda, yatırım kararlarında kullanabileceğin analiz yöntemlerinden olan teknik analiz ile temel analiz arasındaki en önemli fark, girdi olarak kullanılan bilgilerdir. Teknik analiz yaparken bir finansal varlığın geçmiş fiyat hareketleri ve işlem hacmi gibi matematiksel değerler girdi olarak kullanılır. Bu verilerden hareketle gelecekteki fiyat hareketlerinin yönü, destek, direnç gibi kavramlardan faydalanılır. Temel analiz nedir sorusunu yanıtında ise incelenen şirket, kurum ya da kuruluşların finansal tabloları, şirketin kararları ve stratejileri gibi yakın gelecekte şirketin değerini etkileyebilecek unsurlar ele alınır. Temel analizde, ülkenin ekonomik durumu, sektörün gidişatı, analiz yapılan şirketin bilanço verileri, sektör ortalamaları gibi değişkenler analizin ana hatlarını belirler. 

Teknik analiz ile temel analiz yöntem ve amaç açısından birbirinden farklı yöntemler olmasına karşın birbirini tamamlar. Bir bakıma temel analiz ile teknik analizde elde ettiğiniz sonuçların gerçekleşebilmesi için halihazırda veya gelecekte uygun koşullar olup olmadığını, avantajlar ya da risklerin varlığını görebilmenize yardımcı olur. 

Teknik Analizde Sık Kullanılan Oranlar

Teknik analizde kullanılan metotlar, analiz yapılan yatırım araçlarının fiyat hareketlerine ya da talebe yönelik fikir edinilmesini sağlar. O nedenle teknik analizde kullanılan indikatörler kullanım amaçlarına göre kategorize edilir. Fiyat hareketlerinin yönünü, momentumunu ve oynaklık seviyesini anlamanıza yardımcı olan indikatörler bulunur. En çok kullanılan teknik analiz göstergeleri şunlardır:

– ATR (Average True Range)

– RSI (Relative Strength Index)

– MACD (Moving Average Convergence Divergence)

– Bollinger Bantları

– Hareketli Ortalamalar (Moving Averages)

– ADX Parabolik SAR: